Kategoriat
yrityskaupat

Yrityksen omistajanvaihdos

Yrityksen omistajanvaihdos on iso päätös sekä ostajan että myyjän kannalta. Jos myynti perustuu lähestyvään eläköitymiseen, on sujuvasti ja oikealla hinnalla toteutunut kauppa keskeinen tämän elämänmuutoksen kannalta. Elämä muuttuu usein myös ostajalla varsinkin tämä siirtyy yrittäjäksi ensimmäistä kertaa.

Omistajanvaihdos on siis syytä toteuttaa suunnitelmallisesti ja myös asiantuntija-apua hyödyntäen. Ammattilaisten avulla tehty sopimus takaa että molemmat osapuolet pääsevat jatkamaan uusilla urilla ilman jälkipuinteja. Palveluiden kustannukset ovat lopulta pieniä suhteessa yrityksen arvoon.

Asiantuntijat aloittavat kartoittamalla yrityksen nykytilanteen ja sen pohjalta tehdään yhdessä arvonmääritys. Joskus omistaja saattaa olla pettynyt tulokseen, varsinkin jos kyseessä on elämäntyö. Tässä kohtaa on kuitenkin oltava realisti ja ymmärrettävä että tunnearvosta ostaja ei maksa. Toisaalta moni omistaja haluaa ennen kaikkea että yrityksen toiminta jatkuu, ja että uusi yrittäjä saa hyvät lähtökohdat.

Yrityskaupat tehdään aina luottamuksellisesti ja molempia osapuolia sitoo salassapitovelvollisuus. Hyvin valmistellussa yrityskaupassa kirjanpito, sopimukset ja muut tärkeät tiedot on organisoitu jo etukäteen. Ostajan ei silloin tarvitse kaivaa niitä eikä epäillä että kauppaan on koira haudattuna.