Kategoriat
yrittäjyys

Seuraako taukoa jättimäinen konkurssiaalto?

Vuosi 2020 on ollut monelle pk-yrittäjälle koettelemusta, ja hankala tilanne varsinkin matkailussa jatkunee vielä pitkälle kevääseen.

Hieman yllättäenkin konkurssien määrä alkuvuonna on kuitenkin pudonnut selvästi. Tilastokeskuksen lukujen mukaan syyskuuhun mennessä konkursseja oli 12 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kesällä määrät tippuivat jopa 30-40 prosenttia.

Osaltaan tähän ovat vaikuttaneet vuokranantajien ja muiden velkojien vastaantulot sekä erilaiset tuet. Suurin tekijä on kuitenkin epäilemättä väliaikainen konkurssiin hakemista rajoittava laki.

Vappuna voimaan tulleen lain mukaan velkojat eivät ole voineet käyttää koronapandemian aikana (maaliskuusta alkaen) syntyneitä rästejä konkurssihakemuksen perusteena.

Yrittäjät ovat kiitelleet lakimuutosta ja sen rauhoittavaa vaikutusta. akimuutoksen voimassaoloa jatkettiin tammikuun loppuun, mutta jossain vaiheessa sen on ymmärrettävästi päätyttävä. Pelkona on että silloin piilevät maksukyvyttömyydet nousevat esiin ja edessä on iso konkurssiaalto.

On muistettava että konkurssi ei ole tarkoitettu rangaistukseksi yrittäjälle, vaan sillä on tärkeä rooli markkinataloudessa. Nyt osa selvästi kannattamattomista ja maksukyvyttömistä pk-yrityksistä sinnittelee mukana ja velkaantuu lisää. Tulevat konkurssipesät ovat tavanomaistakin köyhempiä.

Huonoon tilanteeseen ajautuneet yrittäjän olisikin syytä hakea apua mahdollisimman aikaisin. Esimerkiksi Suomen Yrittäjät ja sen alueorganisaatiot tarjoavat neuvontaa ja vertaistukea.

Joskus myös omistajavaihdos, esimerkiksi toiminnan myyminen suuremmalle kilpailijalle voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto.