Valtakunnallinen OV-barometri julkaistu

08.10.2012

Ensimmäinen valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri julkaistiin 4.10.2012 Helsingissä järjestetyssä omistajanvaihdoskonferenssissa.

Tutkimuksen päätavoitteena oli tuottaa tietoa 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien yrittäjien näkemyksistä yrityksensä jatkuvuuden suhteen lähimmän kymmenen vuoden aikana tai sen jälkeen, kun he ovat jäämässä eläkkeelle. Lisäksi tavoitteena oli selvittää yrittäjien tarpeita omistajanvaihdokseen liittyvien palveluiden suhteen ja näiden palveluiden saatavuutta ja laatua tällä hetkellä, luopuja-yrittäjän roolia omistajanvaihdoksen jälkeen, yritysten kehittämiseen ja kasvattamiseen panostamista sekä vertailla tuloksia maakunnallisesti ja tuottaa näkemyksiä siitä, mitä toimenpiteitä omistajanvaihdosten edistämiseksi valtakunnassa olisi seuraavaksi tehtävä.

Vastaajista 38 % arvioi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle siinä vaiheessa, kun hän itse luopuu päävastuusta esim. eläkkeelle jäämisen myötä. 28 % arvioi yrityksen toiminnan loppuvan kokonaan siinä vaiheessa. 20 % uskoi löytävänsä jatkajan perheen sisältä eli yritystoiminta siirtyisi näin sukupolvenvaihdoksen kautta eteenpäin.
Joka kymmenes vastaaja ilmoitti, että samassa yrityksessä on muita omistajia, jotka jatkavat toimintaa siinä vaiheessa, kun hän itse jää sivuun. Sukupolvenvaihdokseen uskovista 69 %:lla jatkaja oli jo selvillä.

Suurimpina haasteina aikaisempien tutkimusten tapaan vastaajat pitivät jatkajan tai ostajan löytymistä ja arvonmääritystä. Riittävimpänä vastaajat pitivät omassa maakunnassaan yksityisten asiantuntijoiden palvelutarjontaa. Parhaana oman maakunnan ov-palvelutarjonnan kokonaistasoa pidettiin Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ja heikoimpana Kymenlaaksossa. Osa vastaajista oli erittäin kiinnostunut erilaisista asiantuntijatehtävistä muissa yrityksissä oman omistajanvaihdoksensa tai yritystoiminnasta luopumisensa jälkeen.

Lue koko valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2012 Tutkimukset ja selvitykset -osiosta!

07.09.2015Business transfer ecosystems and awareness raising activities: situation analysis of five European countries.
25.10.2013Vuoden omistajanvaihdosasiantuntija valittu
30.05.2013OV-KONFERENSSI
21.03.2013SOVS:n vuosikokous!
07.01.2013SOVS:n jäsen Transeo Association hallitukseen!
16.11.2012Videoluento yrityksen ostamisesta, eläketurvasta
08.10.2012Valtakunnallinen OV-barometri julkaistu
08.10.2012Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii pitkäjänteisyyttä
13.06.2012Olli Annala uusi hallituksen jäsen!
21.03.2012Uusi tapahtumalistaus

Siirry arkistoon »